Френските синдикати организираха трети национален протест за последната една година

Над сто демонстрации бяха насрочени в цяла Франция. Синдикатите отправиха съвместен призив за стачки в училищата, обществените услуги, енергийния сектор и въздухоплаването.

Недоволството се засилва заради посегателство срещу статута на държавния служител чрез все по-масовото използване на нещатни служители, насърчаване на преместването на друга работа, включително насочване към частния сектор, предаде AFP.

Близо половината французи (49 на сто) не подкрепят мобилизацията на държавните служители, според допитване на ViaVoice по поръчка на вестник Le Figaro, радио BFM Business и международното висше училище за бизнес Аш HEC Paris.

В енергийния сектор протестът е насочен срещу отмяната на статута на служителите в газовите електроцентрали и ВЕЦ-овете. Възможно е да бъде намалено производството на електроенергия, което да доведе до временно спиране на тока за някои потребители.

Във вторник се проведе и единайсетият етап от двудневните стачки (на всеки пет дни) във френската национална жп компания SNCF, който ще приключи в четвъртък сутринта.

От своя страна президентът Макрон засега не отстъпва от намеренията си да преструктурира държавната икономика и администрацията. Плановете на правителството за реформа на администрацията трябва да се превърнат в проектозакон през първата половина на 2019 г., като кабинетът планира да съкрати 120 хил. държавни служители до 2022 г.

Въпреки продължаващата стачка на националната жп компания SNCF през миналия месец долната камара на френския парламент одобри най-голямата реформа на френските железници след национализацията. Проектозаконът предвижда премахване на държавния монопол, пренебрегвайки яростната съпротива на синдикатите.