Николас Мадуро спечели нов мандат като президент

Досегашният държавен глава на Венецуела отбеляза категорична победа на президентските избори в неделя, 20 май, с 5,8 милиона гласа. Главният му съперник Хенри Фалкон получи 1,8 милиона гласа.

Мадуро благодари на своите привърженици и подчерта, че 68% от избирателите са гласували за него, което е рекорд за Венецуела. Той ще поеме поста отново през януари 2019 година.

Победата на Мадуро не е изненада, когато големи опозиционни партии, които контролират парламента, отказват да участват в изборите, отбелязва ТАСС. Резултатите от проучванията на общественото мнение, проведени преди гласуването, показаха, че държавният глава ще бъде преизбран. Борбата се беше повече за избирателна активност – ако значителен брой опоненти на Мадуро призоваха за бойкот на избирателния процес, властите, напротив, се бореха за всеки глас. Според официалните данни избирателната активност обаче е достигнала едва 46,1 процента. При предишните президентски избори, когато Мадуро надделя над Енрике Каприлес, избирателната активност бе почти 80% .

Двамата основни съперници на Николас Мадуро – Хенри Фалкон и Хавиер Бертучи обявиха вота за нелегитимен заради множество нередности. Фалкон настоя за нови избори.

Мадуро, от своя страна, подложи тази позиция на остра критика. Според него отказът да се признаят резултатите от гласуването е признак на неуважение към венецуелците, които са изпълнили своето гражданско задължение.

Прозрачността на избирателния процес беше оспорена и от редица чужди държави. В началото на април лидерите на Аржентина и Испания – президентът Маурисио Макри и премиерът Мариано Рахой – казаха, че няма да признаят резултатите от изборите. Подобно мнение изрази и президентът на Чили Себастиан Пинера.

Съединените щати няма да признаят резултатите от президентските избори във Венецуела, заяви и заместник-държавният секретар Джон Съливан. Вашингтон обмисля затягане на икономическите санкции срещу страната, като ограничи износа й на петрол.