Ердоган събра турската диаспора в Сараево

Предизборният митинг на президента Реджеп Тайип Ердоган в Сараево в неделя, 20 май, събра над 10 хил. души от турската диаспора. Това поднови притесненията на Брюксел, че Анкара се опитва да засили влиянието си в Западните Балкани.

Автобуси превозиха поддръжници от Германия, Холандия, Белгия, Франция и Балканите до столицата на Босна и Херцеговина, тъй като Ердоган има забрана да провежда политически събития в няколко западноевропейски страни след скандала, избухнал миналата година заради опитите му да агитира на тяхна територия за референдума за увеличаване на президентските правомощия, предадоха световните агенции.

Събитието беше критикувано от сръбски и хърватски политици, както и от някои босненци, които предупредиха, че то рискува да задълбочи етническото напрежение в една страна.

Турският президент обясни, че причината, поради която провежда предизборния митинг в Сараево е информация за заговор срещу него, получена от Националната разузнавателна служба (МИТ) и добави: “Такива заплахи и операции няма да ни спрат да вървим напред. Ще продължим по пътя си.”, предаде Hürriyet Daily News.

На митинга Ердоган заяви, че на 24 юни гласоподавателите не само ще изберат президент и депутати, но и ще направят избор за страната си за следващия век и призова турците да са политически активни в страните, в които живеят.

В същия ден турският и босненският транспортен министър подписаха документ за строеж на магистрала, свързваща Сараево с Белград, като проектът се оценява на 3 млрд. евро, пише Financial Times. Засега обаче изпълнението му е блокирано от босненските сърби.