Путин одобри състава на новото руско правителство

Снимка: ТАСС

Ключовите министри запазват постовете си. Сергей Лавров остава министър на външните работи, а Сергей Шойгу – министър на отбраната, предаде ТАСС.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа указа за назначаването на новото правителство с 10 вицепремиери и 22 министри. Съставът на новия кабинет му бе предложен от премиера Дмитрий Медведев.

Министри на икономическото развитие, на финансите, на енергетиката и на търговията отново ще бъдат Максим Орешкин, Антон Силуанов, Александър Новак и Денис Мантуров. Постовете си запазват също министрите на правосъдието и на вътрешните работи Александър Коновалов и Владимир Колоколцев.

Начело на министерството на транспорта на мястото на Максим Соколов застава досегашният заместник-министър по транспорта Евгений Дитрих. Сменен е и министърът на селското стопанство. На мястото на Александър Ткачов е назначен Дмитрий Патрушев, който е президент на държавната Руска селскостопанска банка (Росселхозбанк). Начело на министерството на извънредните ситуации вместо Владимир Пучков ще бъде Евгений Зиничев, който бе заместник-ръководител на Федералната служба за сигурност.

В новото правителство министър на спорта си остава Павел Колобков, а вицепремиерът по спортните въпроси Виталий Мутко е преназначен за вицепремиер, отговарящ за строителството.

Сред фигурите, които напускат кабинета, е Дмитрий Рогозин, който досега беше вицепремиер, наблюдаващ военнопромишления сектор и който бе известен с редовните си критики към Запада и хапливите си изказвания. Руски медии прогнозират, че той може би ще оглави руската космическа агенция Роскосмос.