Италия е на крачка от ново правителство

Движение „Пет звезди” на Луиджи ди Майо и „Лига” на Матео Салвини постигнаха споразумение за ново правителство на Италия. Кандидатът за премиер трябва да бъде утвърден от президента.

Лидерите на двете партии поискаха от италианския държавен глава Серджо Матарела още няколко дни за съставяне на правителство.

„Следващите дни ще са решаващи” – каза ди Майо, цитиран от Reuters.

Италия, третата икономика в еврозоната, днес е напът да повери съдбата си в ръцете на две антисистемни и евроскептични партии, коментира AFP.

По всичко изглежда, че Италия ще бъде управлявана от две популистки партии, които не само обявиха, че ще се опълчат срещу “диктата на Брюксел”, но дори искат да преразгледат европейските договори, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main, цитиран от DW.

Италиански медии вече правят спекулации за името на премиера, който двете партии ще предложат. Споменават се имената на 62-годишния Гуидо Табелини, който е икономист, на дипломатката Елизабета Белони, 59-годишната главна секретарка на министерството на външните работи, на 50-годишния Микеле Джерачи, който е професор по икономика в Шанхай и на президента на италианските корабостроителници Финкантиери, 63-годишния Джампиеро Масоло.

Според италианската конституция министрите в правителството се назначават от президента по препоръка на избрания премиер.

Двете евроскептични и антисистемни партии са постигнали съгласие по въпроса да се промени пенсионната реформа. Тя предвиждаше възрастта за пенсиониране да е 66 години и 7 месеца, а догодина да стане 67 години. Вероятно двете партии ще въведат възможност за пенсиониране при “праг 100”, тоест това означава възможност за пенсиониране при сумата 100, получена от събирането на възрастта и годините стаж (например 64 години и 36 години осигурителен стаж). Компромис е бил постигнат и за промяна в плоския данък.

Най-деликатният въпрос между двете партии е този за имиграцията, като „Лига” защитава по-твърд подход в сравнение с Движение „Пет звезди”.

Парламентарните избори в Италия на 4 март не излъчиха ясен победител. Формацията на Луиджи Ди Майо спечели 30,7 процента в Камарата на депутатите и 31 процента в Сената, „Лига” на Матео Салвини получи 18,6 процента в Камарата на депутатите и 18,4 процента в Сената, а „Форца Италия” на Силвио Берлускони – 13,3 процента в Камарата на депутатите и 14,2 процента в Сената.

Повече от два месеца партиите не успяха да се споразумеят и политическата криза в Италия се задълбочи. Партиите отхвърлиха и последното компромисно предложение на президента Серджо Матарела за т.нар. “неутрално” правителство, което да приеме бюджета и да управлява, докато не се състави коалиция. Междувременно Движението „Пет звезди“ призова чрез лидера си Луиджи ди Майо за нови парламентарни избори.