Тръмп изтегля САЩ от ядрената сделка с Иран

Иранският парламент внесе резолюция, в която се призовава за “пропорционални и реципрочни” действия на правителството след оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение между Техеран и световните сили, сключено през 2015 г., предаде Reuters.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей нарече изказването на Доналд Тръмп “глупаво и повърхностно”.

Решението на американския президент, обявено от Белия дом в сряда, 9 май, бе подкрепено от Израел и Саудитска Арабия.

Срещу изтеглянето на САЩ от подписаното през 2015 г. международно споразумение, целящо да не позволи на Иран да разработва ядрено оръжие, се обявиха ЕС, Китай и Русия, съобщават световните агенции.

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че иска да обсъди с европейците, китайците и руснаците, за да реши дали Иран има интерес да остане страна по споразумението. Рохани същевременно заплаши, че ако тези преговори не дадат резултат, страната му е готова да възобнови неограниченото промишлено обогатяване на уран.

Съгласно сключеното през 2015 г. ядрено споразумение Иран се ангажира в продължение на 15 години да не обогатява уран до повече от 3,67 процента за гориво за ядрени централи и да не притежава повече от 300 кг уран. При по-висока степен на обогатяване и при достатъчни количества уранът може да се използва за изработване на ядрена бомба

По думите на Доналд Тръмп, ядреното споразумение е “ужасна, едностранчива сделка, която не е донесла мир и никога няма да го направи”. Той обяви също, че ще възстанови санкциите срещу Техеран. Възстановяването на санкциите влизат в сила незабавно за нови договори, докато вече работещите с Иран фирми ще имат няколко месеца да прекратят търговските си отношения с него, уточни съветникът му за националната сигурност Джон Болтън.

Бившият американски президент Барак Обама, в чийто мандат бе договорна сделката, нарече решението на Тръмп “сериозна грешка”, която ще подкопае глобалното доверие към Америка. Според него сделката с Иран показва какво може да се постигне чрез дипломация, включително когато става дума и за Северна Корея.

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини призова международната общност да се придържа към ядреното споразумение, въпреки изтеглянето на САЩ от него. Лидерите на ЕС ще обсъдят излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран и агресивната търговска политика на Вашингтон на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София на 17 май, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Twitter, цитиран от ТАСС.

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че ще работи за по-широко споразумение за иранската ядрена дейност, балистична програма и регионална политика след оповестеното изтегляне на САЩ от сключеното през 2015 г. споразумение. Макрон написа в Twitter, че Франция, Германия и Великобритания съжаляват за американското решение и “ще работят заедно” за “по-широко” споразумение, предаде AFP.

“Ще останем страни по споразумението”, се казва в съвместно изявление на лидерите на Франция, Великобритания и Германия. Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел призоваваха Иран да прояви сдържаност в отговора си на американското решение и да продължи да спазва задълженията си по споразумението.

Външните министри на Франция, Германия и Великобритания ще се срещнат на 14 май с представители на Техеран.

“Дълбоко сме разочаровани от решението на американския президент за едностранно оттегляне от споразумението и възстановяване на американските санкции срещу Иран. Изключително сме обезпокоени, че САЩ за пореден път действат против становището на повечето държави и грубо погазват нормите на международното право”, се казва в изявление на руското външно министерство.

Министерството добавя, че Русия има готовност за по-нататъшно взаимодействие с другите страни по иранското ядрено споразумение (Китай, Франция, Великобритания и Германия) и че ще продължи активно да развива двустранното сътрудничество и политическия диалог с Иран, отбелязва ТАСС.

Решението на американския президент Доналд Тръмп да се изтегли от ядрената сделка с Иран и да възобнови санкциите срещу Техеран е заплаха срещу световния ред, пишат китайските медии.

Решението на президента Доналд Тръмп да изтегли едностранно САЩ от иранското ядрено споразумение създава опасност от пораждане на нови конфликти, предупреди Анкара. Турция ще продължи да търгува с Иран и не възнамерява да се отчита за това пред когото и да било, заяви турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи, предаде ТАСС.