Никол Пашинян бе избран за премиер на Армения

Лидерът на опозиционните протести в Армения Никол Пашинян бе избран за министър-председател от парламента при второ гласуване с поддръжка на депутати от управляващата Републиканска партия на Армения, съобщи “Интерфакс”.

На 1 март той не можа да събере нужната подкрепа.

“За” кандидатурата му на 8 май гласуваха 59 депутати (при 53 необходими гласа), “против” бяха 42-ма, а един се въздържа, уточнява ТАСС.

Пашинян беше единственият кандидат за поста. Той обаче не смята да заема този пост дълго, тъй като иска да формира “временно правителство, да организира честни избори” и няма “планове” за постоянен кабинет преди вота, каа прессекретарят му Тигран Авинян за РБК.

Никол Пашинян, лидер на партия “Гражданска платформа” от парламентарната коалиция “Елк” (“Изход”), поема поста седмици след като многохилядните демонстрации в Ереван, на които той беше лице, доведоха до оставката на премиера Серж Саркисян.

Пашинян обеща да публикува политическата си програма до 20 дни. Той посочи, че сега основна цел ще бъда провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Пред парламента Пашинян каза, че е готов да води с Азербайджан преговори за статута на Нагорни Карабах – територия, за която Ереван и Баку спорят от три десетилетия.

Премиерът обяви също, че е “проарменски настроен”, но побърза и да успокои традиционния съюзник на Армения Русия, че по време на управлението му съюзът с Москва няма не е застрашен. Отношенията между Армения и Русия ще се променят за по-добро, каза той пред телевизионния канал „Россия 24”.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че страната му е склонна да разгледа молбата за “нова страница” в отношенията с Армения. Министър-председателят направи коментара в отговор на информация, че новият премиер на Армения Никол Пашинян е призовал за установяване на дипломатически отношения между двете държави.