“Хизбула” постигна успех на парламентарните избори в Ливан

Ливанското шиитско движение обяви представянето си на парламентарните избори в неделя, 6 май, за голяма морална и политическа победа, предадоха световните медии.

Избирателната активност в страната е била 49%, като в някои райони е достигнала до 63%, съобщава ТАСС.

Според докладите на ливанското министерство на вътрешните работи и наблюдатели гласуването е минало в съответствие с демократичната процедура, предвидена от закона и “сравнително спокойно”.

“Фактът, че изборите се състояха е историческо национално постижение”, каза , лидерът на партията Хасан Насралла.

Насралла заяви, че “новият парламент е гаранция за защитата на стабилността на страната”, предаде AFP.

Групировката, която е в списъка с терористични организации на САЩ и ЕС, ще увеличи влиянието си в националното правителство на Ливан. Но “Хизбула”, която си сътрудничи с различни политически формирования, включително и с християнски фракции, не получава 2/3 мнозинство в парламента, което би позволило на организацията да направи големи промени, включително изменение на конституцията, посочва Reuters.

128-местният парламент ще остане разделен поравно между християните и мюсюлманите, което е в съответствие със споразумението Taif, прекратило продължилата 15 г. гражданска война. Според сделката ливанският президент трябва да бъде християнин маронит, премиерът трябва да е сунитски мюсюлманин, а председателят на парламента – шиитски мюсюлманин.

Ливанският премиер Саад Харири заяви, че неговото движение “Ал Мустакбал” е загубило една трета от местата си в новия парламент. Сега партията ще има 21 депутати, спрямо 33 депутати в предишния.

“Надявахме се на по-добър резултат”, каза Харири и добави, че ще продължи да работи в тясно сътрудничество с президента Мишел Аун.

Харири смята, че много хора не са разбрали промените в новия избирателен закон, приет в страната миналата година. С него беше въведено пропорционално гласуване.

Председателят на основаното от Аун Свободно патриотично движение Джебран Басил заяви, че партията печели между 29 и 30 места.

Поддръжници на независимата кандидатка Джумана Хадад се събраха на протест пред вътрешното министерство, твърдейки, че победата й е била отнета с измама. Ливанската асоциация за демократични избори съобщи за над 7000 нарушения на избирателните процедури.

Националните избори трябваше да се проведат през 2013 г., но на два пъти трябваше да бъдат отменени заради политическия климат в Ливан и войната в Сирия.