Ердоган представи предизборната програма на управляващата партия

На митинг в Истанбул на 6 май турският президент, който се бори за преизбиране, обеща повече инвестиции, икономически растеж и ангажимент към демокрацията, предаде Hürriyet Daily News.

“Анкара запазва своята привързаност към идеята за членство в ЕС, въпреки че не среща аналогична реакция от страна на съюза”, каза Реджеп Тайип Ердоган пред хиляди свои привърженици. По думите му, стъпка по стъпка Турция се превръща “в най-силната страна в региона”, а в бъдеще “ще стане един от най-големите играчи на международната сцена”.

Президентските и парламентарни избори следващия месец ще открият нова ера пред Турция, заяви Ердоган, чиято партия е на власт от 15 години. “Изборите на 24 юни ще бъдат повратна точка за Турция”, каза той пред хиляди свои привърженици.

Държавният глава обеща нови военни операции срещу кюрдските бойци по границите си със Сирия и Ирак, отбелязват световинте агенции.

“Ние няма да се откажем от борбата с терористичните организации. Ще добавим нови военни операции към “Ефратски щит” и “Маслинова клонка”. Нашите войници са готови за нови мисии”, каза той.

Турският президент обеща още да укрепи “социалната справедливост” във всяка сфера на живота, по-ниски лихви и инфлация, намаляване на дефицита по текущата сметка, както и да подкрепи всички, които допринасят за икономиката на страната – “от работодател до служител, от администратор до офицер, от инвеститор до търговец”.

В рамките на плановете и целите Турция се надява да стане една от първите 10 икономики в света до 2023 г., както и да има “100% местни, въздушни и морски системи за отбрана”