Мухарем Индже застава срещу Ердоган

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) издигна официално кандидатурата на президента Реджеп Тайип Ердоган за предстоящите избори на 24 юни, съобщи агенция Doğan, цитирана от ТАСС.

Решението е било взето след гласуване на парламентарната фракция на ПСР на 3 май.

ПСР ще открие предизборната си кампания на 6 май с голям митинг.

“Нашият изборен манифест за 24 юни е готов. Ще го съобщя в неделя. 24 юни ще отбележи нова ера за Турция. Не знам за целите на другите лидери, но нашата е много голяма. Ние сме решени да постигнем по-силна, по-богата и по-свободна Турция “, каза турският държавен глава, цитиран от Hürriyet Daily News.

Мухарем Индже ще бъде основният кандидат за президент на Републиканската народна партия (РНП), съобщиха днес от партията.

За президентските и парламентарни избори ПСР сформира съюз с Партията на националистическото действие. Срещу тях застава широка коалиция от 4 опозиционни партии. РНП и три други опозиционни партии – наскоро сформираната Добра партия, партията Саадет и Демократическата партия – се споразумяха за съюз за предсрочните парламентарни избори. Това ще позволи на по-малките партии в алианса да заобиколят регламента, който постановява, че трябва да получат най-малко 10 процента от гласовете, за да влязат в парламента, посочва ТАСС.

Ердоган критикува опозиционния съюз, обвинявайки партиите, че “не полагат усилия за благоденствието на Турция”.

Германия, Австрия и Холандия обявиха, че няма да позволят на турските политици да провеждат предизборни кампании на тяхна територия. Връзките между Анкара и редица европейски държави бяха засегнати през 2017 г. преди референдума от април.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще проведе митинг в босненската столица Сараево, след като редица европейски държави забраниха на турските политици да организират предизборни митинги на тяхната територия, съобщава Hürriyet Daily News. Очаква се срещата да е на 20 май.

“Ще се съберем заедно с нашите граждани от европейските страни “, каза Ердоган пред репортери при завръщането си от Южна Корея на 3 май.

Турските граждани, живеещи в САЩ, ще могат да гласуват между 9 и 17 юни на първи тур и от 30 юни до 4 юли на евентуален втори тур в турското посолство във Вашингтон и в генералните консулства в Бостън, Хюстън, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк и Чикаго, уточнява Анадолската агенция. Над 100 000 турци имат право да гласуват в САЩ.

След изборите на 24 юни в страната официално ще влязат в сила измененията относно въвеждането на президентската система на управление.