Иран няма да предоговаря ядреното споразумение

“Иран няма да предоговаря това, по което бе постигнато споразумение преди години и което вече е приложено”, каза иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф във видеозапис, публикуван в YouTube, предаде ТАСС.

Зариф заяви, че Иран категорично ще се противопостави на опитите на САЩ за сплашване и предупреди Вашингтон, че ако продължава да нарушава договора или се откаже от него, Иран ще реагира както сметне за добре.

“Иран категорично ще се противопоставим на опитите за сплашване, но ако САЩ продължава да нарушава договора, или да се откаже от договора, ние ще използваме нашето право на отговор по свой собствен начин”, – каза той.

Сделката за ограничаване на иранската ядрена програма в замяна на облекчаване на санкции бе сключена през юли 2015 г. във Виена между Техеран и групата 5+1 (САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Китай плюс Германия), преди Тръмп да стане президент.

Американският президент Доналд Тръмп даде срок до 12 май на европейските страни по споразумението да го “поправят” или в противен случай Съединените щати ще се оттеглят от него.

Иран има подкрепата на всички останали страни по споразумението, според които то върши своята работа. ЕС, Русия и Иран настояват за запазване на ядреното споразумение в сегашния му вид. Ядреното споразумение с Иран не трябва да бъде спирано, освен ако не се намери негова алтернатива, е позицията и на ООН.

В същото време Израел, подкрепяща САЩ, обвини Иран, че тайно се готви да произвежда ядрени бойни глави.