Китай разполага крилати ракети в Южнокитайско море

Противокорабни крилати ракети и ракети земя-въздух са рабположени на три от островните си предни постове в Южнокитайско море, съобщи CNBC, цитирана от ТАСС.

Американският телевизионен канал се позовава на свои източници от Пентагона. Американското министерство на отбраната, което по принцип е против Китай да разполага военни обекти по аванпостовете си в Южнокитайско море, отказва коментар. Китай засега също не съобщава за разполагания на ракети.

Според CNBC, противокорабните крилати ракети (YJ-12В) позволяват на Китай да поразява плавателни съдове на разстояние до 295 морски мили. Ракетите земя-въздух (HQ-9B), които са с голям обсег, могат да атакуват самолети, безпилотни летателни апарати и крилати ракети на разстояние до 160 морски мили.

В началото на април номинираният за началник на Тихоокеанското командване на САЩ адмирал Филип Дейвидсън заяви, че “предните бази” на Китай в Южнокитайско море изглеждат завършени.

“Единственото, което им липсва, са разгърнати сили”, каза той. “Щом те бъдат добавени, Китай ще може да разшири влиянието си на хиляди морски мили на юг и да упражнява мощта си дълбоко в Океания.”

Според Дейвидсън Китай може да използва базите като предизвикателство към регионалното присъствие на САЩ и лесно ще преодолее военните сили на

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че може скоро да се срещне с председателя на Китайската народна република Си Цзинпин. Тръмп заяви това в момент, когато в Пекин пристигна за преговори американска търговска делегация, водена от министъра на финансите Стивън Мнучин