Арменският парламент отхвърли кандидатурата на Пашинян за премиер

В подкрепа на Никол Пашинян гласуваха 45 депутати при 53 необходими да получи мнозинство в Националното събрание, предаде ТАСС. Управляващата Републиканска партия гласува против.

В речта си пред парламента преди вота Пашинян призова своите привърженици да излязат на улицата, “за да не бъде открадната победата от народа” и заплаши с “политическо цунами”, ако не бъде избран, съобщи още ТАСС.

Арменският опозиционен лидер бе единственият кандидат за поста, след като никой друг не даде заявка след изтичането на крайния срок. Той се яви с подкрепата на всички опозиционни партии в парламента, които имат 47 от общо 105-те депутатски места.

В опит да успокои напрежението управляващата партия обяви, че няма да издига кандидат за нов премиер.

По-рано изпълняващият длъжността министър-председател на Армения Карен Карапетян предложи да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори, за да се сложи край на политическата криза.

Опозиционният лидер Никол Пашинян, оглавил масовите протести, довели до оставката на премиера Серж Сарксян на 23 април, заплаши, че опозицията ще бойкотира евентуални предсрочни избори, ако парламентът не го избере за министър-председател. В същото време обаче той заяви, че ако бъде избран за премиер, сам ще иска свикването на предсрочни избори.

До седмица се очаква да бъде проведено ново гласуване. Ако и на 8 май депутатите не успеят да изберат министър-председател, парламентът трябва да бъде разпуснат, посочва ТАСС.