Пролетта може да е дошла на Корейския полуостров

Това заяви южнокорейският президент Мун Дже-ин в началото на преговорите със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде ДПА.

“Няма причина да се бием помежду си – ние сме една нация”, заяви от своя страна севернокорейският лидер Ким Чен-ун. “Отне ни доста време, докато двете Кореи се съберат и си стиснат ръце. Дълго чакахме този момент”, допълни той.

Лидерите на Република Корея и КНДР се срещнаха на 27 април в южнокорейската част на граничното село Панминчжон в демилитаризираната зона. Мун Дже-ин окачестви решението на Ким Чен-ун да пресече демаркационната линия между двете държави като “смело” и “символ на мира” и изрази надежда, че двамата могат да работят заедно, за да вземат “смели решения”. “От този ден демаркационната линия вече не е символ на раздора, тя стана символ на мира”, отбеляза той, цитиран от ТАСС.

На фона на преговорите се проведе протест на консервативно настроени южнокорейски срещу помиряването с комунистическата КНДР. Демонстрантите скандираха призиви за оставка на Мун Дже-ин

Вторият кръг от преговорите се проведе в южнокорейския град Гоян.

На масата за преговори в Дома на мира с лидерите на двете държави седяха по двама членове на делегациите им. Отляво на Ким беше сестра му Ким Йо-чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пьончан, а отдясно – заместник-председателят на ЦК на Корейската трудова партия. До Мун Дже-ин седяха шефът на кабинета му и ръководителят на националната разузнавателна служба.

КНДР и Южна Корея се договориха да обявят края на Корейската война тази година. В Декларацията от Панминчжон, разпространена от японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС, обаче дата не се посочва. Двете страни заявяват, че ще работят за тристранна (с участието на САЩ) или четиристранна среща на върха (с участието и на Китай) за създаване на система на траен мир”.

Сеул и Пхенян се съгласиха на направят Корейския полуостров свободен от ядрени оръжия, но не представиха някакви нови конкретни мерки за постигане на тази цел. Те потвърдиха, че целта им е да постигнат “безядрен Корейски полуостров чрез пълна денуклеаризация”.

Двете Кореи обявиха, че от 1 май ще прекратят излъчването на пропаганда една срещу друга по високоговорители по границата и ще премахнат използваното за това оборудване. Те се съгласиха да спрат всички враждебни действия по суша, море и въздух, които може да предизвикат военно напрежение и сблъсъци.

Страните се споразумяха още да предприемат стъпки за ограничаване на сравнително честите сблъсъци край западната им морска граница, определяйки района като “мирна зона” и гарантирайки безопасност за рибарите от двете държави.

Сестрата на севернокорейския ръководител Ким Чен-ун – Ким Йо-чен, предложи да се ускори обединението на двете Кореи.

От своя страна Мун Дже-ин е предложил на севернокорейския си колега да бъдат свързани железниците на двете страни, тъй като “това би осигурило съществен принос към икономическото сътрудничество между двете страни”. Проектът предвижда и свързване на корейските железници с руската Транссибирска жп магистрала, допълва ТАСС.

Извън преговорите лидерът на Корея Ким Чен-ун и Мун Дже-ин посадиха борово дръвче и откриха паметна плоча до него с надпис: “Посаждаме мир и благоденствие” и имената на двамата държавни ръководители.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун прие поканата на южнокорейския президент Мун Дже-ин да посети Сеул, а Мун Дже-ин ще посети Пхенян през есента.