Президентите на САЩ и Франция призоваха за ново споразумение с Иран

Доналд Тръмп определи иранското ядрено споразумение като катастрофално и поиска ново “със здрави основи”, а Еманюел Макрон – като недостатъчно, “но поне ни позволява до 2025 г. да контролираме ядрените дейности” на Иран.

Американският президент даде на европейските страни по споразумението срок до 12 май да внесат по-твърди мерки в него.

Според френския президент трябва да се обхванат въпроси като блокиране на всякаква иранска ядрена дейност до 2025 г., прекратяване на иранската балистична ракетна дейност и намиране на политическо решение за сдържане на Иран в региона, предаде Reuters.

Иранският президент Хасан Рохани оспори днес легитимността на евентуално ново споразумение и поиска от западните държави да покажат те какво са направили в изпълнение на подписаното през юли 2015 г. споразумение по ядрената програма на Иран.

“С ядреното споразумение ние засвидетелствахме нашата добра воля на света. Ние искаме да докажем на света, че Иран не се опитва да се сдобие с оръжия за масово поразяване”, каза Рохани.

ЕС и Русия настояват за запазване на иранското ядрено споразумение в сегашния му вид.

То действа и “трябва да бъде запазено”, заяви днес Федерика Могерини в Брюксел. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че съществуващото ядрено споразумение е “без алтернатива”, предаде ТАСС.

Договорът между Иран и групата 5 плюс 1 (САЩ, Франция, Великобритания, Китай, Русия и Германия) бе подписан във Виена през юли 2015 г.