Премиерът на Армения подаде оставка

Решението идва след десет дни на демонстрации, с които хиляди арменци искаха той да се оттегли и протестираха в столицата Ереван, предаде ТАСС. Привържениците му го определиха като политическа смелост.

Серж Саргсян беше избран за премиер (като единствен кандидат) от парламента миналата седмица и встъпи в длъжност на 17 април. Първите демонстрации срещу него започнаха няколко дни по-рано, а лидерът на опозиционното движение “Елк” Никол Пашинян обяви началото “гражданско неподчинение”.

“Никол Пашинян беше прав. Аз не бях прав. В създалата се ситуация има няколко решения, но аз няма да избера нито едно от тях… Оттеглям се от ръководството на страната и от поста министър-председател на Армения.”, заяви Саргсян в понеделник, 23 април, цитиран от “Интерфакс”.

Ден по-рано двамата проведоха разговор, който не доведе до разрешаване на ситуацията. Пашинян беше арестуван, а на следващия ден – освободен. Напрежението се разрасна с включването в протеста на военнослужещи.

След извънредното заседание на кабинета на министрите в понеделник вечер стана ясно, че първият вицепремиер Карен Карапетян ще изпълнява длъжността министър-председател след оставката на Саркисян.

Преговорите с опозицията ще се проведат на 25 април, съобщи днес зам.-председателят на парламента Едуард Шармазанов, допълва ТАСС.