КНДР се отказва от ядрените тестове

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун каза, че считано от 21 април, Пхенян затваря своя полигон за ядрени изпитания, спира да прави такива тестове и прекратява изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети, предадоха световните агенции.

Решението е било взето на заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия в петък, 20 април. Ким Чен-ун аргументира този обрат с факта, че КНДР вече е проверила оперативността на ядрените си оръжия и вече нямаме нужда от нови ядрени и ракетни опити, предаде ТАСС.

Изявлението му бе разпространено от севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА и препредадено от южнокорейската Йонхап.

“Ние никога няма да използваме ядрено оръжие, ако против нашата страна няма ядрена заплаха или провокация”, заяви севернокорейският лидер, цитиран от ТАСС. По думите му, страната ще съсредоточи “всичките си усилия върху създаването на силна социалистическа икономика и мобилизирането на човешките и материалните ресурси на страната с цел рязко повишаване на жизнения стандарт”.

КНДР обещава да не предава ядрено оръжие и технологии на други държави и да се присъедини към глобалния процес на ядрено разоръжаване.

Страната възнамерява също така да активизира диалога с международната общност за защита на мира на Корейския полуостров и на цялата планета, се казва още в изявлението.

Световните лидери приветстваха решението на КНДР.

Това е много добра новина за Северна Корея и за Света – голям напредък! Очаквам с нетърпение нашата Среща на върха“, написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в Twitter.

Помощниците му обаче са скептични към изявлението и смятат, че Пхенян иска да създаде илюзията за готовност за компромис, пише The Washington Post.

Според Китай този жест ще смекчи напрежението на Корейския полуостров и ще съдейства за денуклеаризацията.

Европейският съюз разчете изявлението на севернокорейския лидер като стремеж на Пхенян “да спазва международните си ангажименти”, по-специално да изпълнява резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. В комюнике на ЕС Федерика Могерини изразява надежда предстоящите срещи между ръководителите на САЩ, КНДР и Република Корея да доведат до “допълнителни, конкретни резултати”.

В същото време иранският външен министър Джавад Зариф заяви, че че ако Вашингтон се оттегли от ядреното споразумение, Иран обмисля различни варианти, включително подновяване на ядрената дейност. Зариф предупреди, че страните не трябва да преговарят с Вашингтон. Той бе в Ню Йорк за участие в заседание на Общото събрание на ООН.

Очаква се до 12 май американският президент да реши дали да възстанови икономическите санкции срещу Техеран, отменени през 2015 г. по силата на ядреното споразумение между Иран и шест световни сили.

Русия приветства изявлението на Ким Чен-ун. “Ние считаме, че това решение е важна стъпка към по-нататъшно намаляване на напрежението на Корейския полуостров и консолидиране на положителните тенденции за нормализиране на ситуацията в Североизточна Азия”, – се посочва в изявление на Министерството на външните работи.

Председателят на комисията на Съвета на Руската федерация по международните въпроси Константин Косачев обаче заяви, че “добро в новината повече от лошо” и предупреди за ескалацията на напрежението до ниво на ядрен конфликт.