Южнокорейският президент поиска сключване на мирен договор с КНДР

На пресконференция в южнокорейското президентство в четвъртък, 19 април, Мун Дже-ин заяви, че е време 65-годишното примирие да бъде увенчано с подписване на мирен договор, след като бъде обявен край на войната, предаде AFP.

Мун подчерта обаче, че сключването на мирен договор изисква КНДР да се откаже от своята ядрена и балистична програма, допълва ТАСС.

Според него, ако на срещите на върха между КНДР и Южна Корея, а след това между КНДР и САЩ се договори денуклеаризация на полуострова, няма да е трудно да бъдат нормализирани отношенията между двете държави.

За преговори за официално прекратяване на военния конфликт между Севера и Юга съобщи по-рано ежедневника Munhwa Ilbo, позовавайки се на южнокорейски източници.

Преди предстоящата среща на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и южнокорейския президент Мун Дже Ин законодатели от двете страни водят преговори, чиято цел е да бъдат договорени подробностите около съвместно изявление, което би могло да начертае края на военния конфликт, съобщи и CNBC.

Днес властите на Република Корея запознаха чуждестранните журналисти с подготовката за междукорейска среща на върха в Дома на мира на границата на Република Корея и КНДР на 27 април, съобщи ТАСС.