Мигел Диас-Канел наследи Кастро

57-годишният първи вицепремиер бе избран за председател на Държавния съвет – главния орган на изпълнителната власт в Куба, на историческо пленарно заседание на 19 април в Хавана, излъчено по кубинската телевизия.

За него гласуваха 603 от 604 депутати, предаде ТАСС. Мигел Диас-Канел ще заема поста през следващите пет години.

Това бележи края на близо шест десетилетия еднолично управление на братята Кастро в карибския остров, отбелязват световните агенции.

Осемдесет и шест годишният кубински президент Раул Кастро, който се оттегля след два петгодишни мандата, ще остане начело на Кубинската комунистическа партия до следващия й конгрес, планиран за 2021 г. По този начин той продължава да има огромно влияние върху процеса на вземане на решения, отбелязва ТАСС.

“Потвърждавам на събранието, че Раул Кастро, като първи секретар на Комунистическата партия, ще ръководи решенията за бъдещето на страната”, каза Диас-Канел. “Куба се нуждае от него, от идеите и предложенията му за революционната кауза”, допълни той, циитиран от ABCNews.

Първият заместник-председател на Държавния съвет на Куба Мигел Диас-Канел бе единственият кандидат за мястото на председателя Раул Кастро, номиниран от Кубинското национално събрание на народната власт (парламента).

В първата си реч, предавана по държавната телевизия, новият президент на Куба обеща да продължи социалистическата революция, водена от предшествениците му Фидел и Раул Кастро, но също така и да продължи икономическите реформи, предприети от Раул Кастро.

Той подчерта, че реформите ще следват 12-годишен план, очертан от Народното събрание и Комунистическата партия, който ще позволи умерен растеж на частното предприемачество, като в същото време ще запази важните сектори на икономиката в ръцете на държавата.

Събранието одобри още шест вицепрезиденти на Държавния съвет,. На днешната сесия беше преизбран за още петгодишен мандат председателят на Народното събрание.