Ердоган обяви предсрочни парламентарни и президентски избори на 24 юни

Предстои Ердоган да се срещне с депутатите от партията си. Преди това не може да се говори за твърдо взето решение за избори, каза говорител на ПСР, предаде Hürriyet Daily News.

Изявлението за гласуването 17 месеца преди обявената дата беше направено от президента Реджеп Тайип Ердоган в сряда, 18 април, след среща с лидера на Партия на националното действие – Девлет Бахчели, който първо предложи изборите да се проведат през август 2018 г.

Вотът трябваше да се проведе след почти година и половина – през ноември 2019 г. Турските националисти от Партията на националистическото действие (ПНД), които са в опозиция, но ще бъдат съюзник на ПСР на изборите, поискаха те да се проведат тази, а не идната година, защото “стабилността и балансът” ще е трудно да се запазят още година и половина “при сегашните обстоятелства”.

“Ние широко обсъдихме предложението на г-н Бахчели в нашия управителен съвет. Решихме да дадем положителен отговор на това предложение за провеждането на предсрочни избори”, каза Ердоган.

Ердоган допълни, че вместо да се чака ноември 2019 г., ранният вот ще утвърди конституционните промени, гласувани на референдум миналата година, които засилиха президентските правомощия. По думите му преходът към президентска република е “спешна необходимост” за страната, особено заради “развитията в Сирия и другаде”.

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм увери, че подготовката за изборите ще бъде направена своевременно.

Ердоган трябва да събере поне 50 процента плюс един глас, за да бъде избран на първи тур на президентските избори. Евентуален втори тур ще има на 8 юли.

Ако Ердоган спечели изборите, той ще управлява до 2023 г. с възможност да бъде преизбран за следващ мандат.

След изявлението на Ердоган, председателят най-голямата опозиционна партия – Републиканска народна партия (РНП) – Кемал Кълъчдароглу заяви, че ще обяви победа на парламентарните и президентските избори на 24 юни и че 2018 ще бъде годината, в която Турция ще се върне към демокрацията, допълва Hürriyet Daily News.

“Ние сме готови за изборите.”- заяви Кълъчдароглу. Според него насрочването на предсрочни избори е доказателство за невъзможността на ПСР да управлява

“Няма нужда да заблуждавате нацията, не можете да управлявате.”, обърна се към управляващите той.

Бившият член на ПНД и председател на новата Добра партия Мерал Акшенер обяви, че ще се кандидатира за президент и обеща да събере 100 000 подписа, необходими за регистрацията й. Законовите изисквания са обаче всяка партия да е провела свой конгрес най-малко 6 месеца преди изборите.

Лидерът на извънпарламентарната, но влиятелна Партия на щастието Темел Карамоллаоглу заяви, че партията му иска да проведе среща с бившия президент Абдула Гюл.