Опозицията в Армения блокира достъпа до сградата на парламента

Днес депутатите трябва да проведат гласуване за избиране на нов министър-председател на страната.

“Няма да допуснем да се проведе избор за министър-председател, ще блокираме всички проходи към парламента, така че депутатите да не могат да влязат в него”, заяви в понеделник, 16 април, председателят на опозиционната партия “Граждански договор” Никол Пашинян, който е и организатор на протеста, съобщи ТАСС. По думите му в Армения започва “народна и мирна революция”.

“В страната назрява революционна ситуация. В Гюмри, Иджеван, Ванадзор, Капан и Мецамор протестиращите блокират улици и междудържавните пътища. Хората не ходят на работа, започва масово стачка…”, заяви Пашинян.

В понеделник вечерта полицията използва сила срещу демонстранти в Ереван, които се опитаха да преодолеят бодливата тел, опъната около парламента, за да проникнат в сградата.

Стремежът на опозицията е да не допусне доскорошния президент на Армения Серж Саркисян, чиито десетгодишен мандат приключи на 9 април, да бъде избран за премиер на страната. Той бе номиниран от управляващата Републиканска партия и е единственият кандидат за този пост.