Хиляди унгарци протестираха срещу избора на Виктор Орбан

Протестиращите настояха за повторно преброяване на бюлетините, свободни медии, нови избори и нова национална избирателна система, предадоха световните агенции.

Те също така призоваха опозиционните партии да действат заедно, за да постигнат свалянето на правителството, отбелязва РИА Новости, цитирайки Daily News Hungary.

Премиерът Виктор Орбан беше преизбран миналата седмица, когато неговата партия ФИДЕС, заедно със съюзника си, спечели свръхмнозинство в парламента – 134 от 199-те депутатски места. Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова голямо мнозинство в парламента, когато тя е спечелила само около 50 процента от гласовете.

Международните наблюдатели изразиха загриженост за изборите, по-специално начина, по който са използвани държавните ресурси за подпомагане на кампанията на ФИДЕС и липсата на свободни медии, отбелязва Politico.

Демонстрацията в събота, 14 април, беше една от най-големите в историята на Унгария през последните години, отбелязва Reuters. По оценка на организаторите в нея са участвали над 100 000 души.

Тълпата беше много разнообразна, обединяваща групи, които в миналото никога нямаше да работят заедно, пише Politico, посочвайки, че сред демонстрантите е имало млади либерали, крайнодесни, пенсионери. Опозиционните политически партии с много ниско доверие дори и сред собствените си избиратели официално не участваха, допълва изданието.

Антиправителствен протест е планиран и през следващия уикенд.