САЩ, Великобритания и Франция нанесоха ракетни удари срещу Сирия

Няма човешки жертви, съобщи командването на сирийската армия в декларация, цитирана от сирийската агенция Сана и от ТАСС.

“Пораженията от ударите, нанесени срещу сирийската територия, се ограничават до материални загуби”.

Рано тази сутрин президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април, предадоха световните агенции.

Ударите по Сирия нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима, увери британският премиер Тереза Мей. Мей заяви, че е наредила нанасянето на координирани и високоточни удари за намаляване на капацитета на сирийския режим за химически оръжия и възпиране на употребата им, предаде Reuters.

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан определи военната операция като легитимна, съразмерна и прецизна и предупреди, че ще има нова военна интервенция в Сирия в случай на ново нападение с химическо оръжие.

Ударите бяха насочени срещу най-големия изследователски център и два производствени обекта от нелегалната химическа програма на сирийския режим, обясни френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли, цитирана от AFP.

Опозицията във Великобритания и Франция осъдиха действията на правителствата си.

ЕС, Япония, Турция и Канада изразиха подкрепа за ударите срещу Сирия.

По думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг “тези действия ще ограничат способността на режима да извършва други атаки с химически оръжия срещу народа на Сирия”.

Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще, се посочва в декларация на българското правителство, разпространена от пресслужбата на МС. България подкрепя усилията на международната общност, част от която сме и ние, за постигането на мир и намирането на политическо решение в Сирия, отбелязват от правителството.

Китай се противопостави “на употребата на сила в международните отношения” и призова за “зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички страни”.

Сирия, Иран и Русия осъдиха “варварската и брутална агресия” на западните страни.

Сирийският президент Башар Асад каза в телефонен разговор с иранския си колега Хасан Рохани, че е по-твърдо решен от всякога да се бори с тероризма в Сирия след ракетните нападения тази нощ.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей определи действията на западните страни като престъпление. “Американският президент, британският премиер и френският президент са престъпници”, каза Хаменей в реч, цитирана от иранската телевизия и Reuters.

Според Русия и Сирия ударите имат за цел да попречат на мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която трябваше да започне днес разследване в Дума на предполагаема химическа атака, посочва Сана.

Русия е предупреждавала, че “подобни действия няма да останат без последствия и цялата отговорност за тях е на Вашингтон, Лондон и Париж”, каза руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.

Според руското министерство на отбраната тази нощ Съединените щати, Великобритания и Франция са изстреляли над 100 крилати ракети и ракети въздух-земя по военни и граждански обекти в Сирия, предаде ТАСС. Значителна част от тези ракети са били свалени от сирийската противовъздушна отбрана.

“Русия категорично осъжда нападението срещу Сирия, където руски военнослужещи помагат на законното правителство в борбата с тероризма”, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Ескалацията на напрежението в Сирия оказва разрушително въздействие на цялата система на международните отношения, подчерта Путин, цитиран от ТАСС.

Русия свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи призив за сдържаност. Гутериш заяви, че “всяка употреба на химически оръжия е ужасяваща”, но подчерта, че трябва да се действа съобразно с Устава на ООН и международното право. Западната военна интервенция в Сирия не бе разрешена от Съвета за сигурност на ООН.

Ирак и Египет са обезпокоени от увеличилото се напрежение около Сирия и възможността за засилване на тероризма в региона. Ливанският президент Мишел Аун осъди нанесените въздушни удари от чужди държави по Сирия. Катар обаче подкрепи военната операция на САЩ и съюзниците.