Илхам Алиев е преизбран за президент на Азербайджан

Илхам Алиев печели произведените на 11 април предсрочни президентски избори в Азербайджан с 86,03% от гласовете, предаде ТАСС, позовавайки се на данните на ЦИК от 12 април, след обработката на почти 100% от бюлетините.

Избирателната активност е била 74,3%, сочат данните, цитирани от председателя на азербайджанската Централна избирателна комисия Мазахир Панахов.

В изборната надпревара участваха 8 претенденти, включително настоящият президент Илхам Алиев, номиниран от управляващата партия, водена от него, “Ени Азербайджан” (“Нов Азербайджан”).

Араз Ализаде от Социал-демократическата партия “Азербайджан” получи 1,38% от гласовете на сънародниците си, Гудрат Гасангулиев от Единен народен фронт Азербайджан – 3,02%, Фарадж Гулиев от Движение национално възрождане – 1,17%, Хафиз Гаджиев от Модерен Мусават – 1,52%, Сардар Мамедов от Демократическата партия – 3,03%, Рази Нуруллаев, номинар от инициативен комитет – 0,74% и Захид Орудж – 3,11%, допълва ТАСС.

Според доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) на състоялите се избори в Азербайджан не е имало реално състезание и те са били проведени в обстановка на ограничени права и свободи.
Външното министерство на Азербайджан обяви доклада за несправедлив и необективен, РИА Новости.

56-годишният Илхам Алиев е избиран досега три пъти за президент – през 2003, 2008 и 2013 година. На предишните избори през 2013 г. за него гласуваха 84,54 процента от избирателите.

Конституцията на Азербайджан беше изменена на референдум през 2016 г., удължавайки президентския мандат от пет на седем години.