Отношенията между САЩ и Русия се обтегнаха

Причина за това са нови санкции от Вашингтон срещу Кремъл като отговор на предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г. и предполагаемата химическа атака в Сирия от 7 април.

Франция и САЩ обвиниха Русия за случилото се в сирийския град Дума. На заседание на Съвета за сигурност на ООН на 9 април те заявиха, че Москва не може да не е знаела за бомбардировките, извършени от режима на сирийския президент Башар Асад, при които загинаха най-малко 60 души, предадоха Франс прес и ТАСС.

В речта си пред Съвета за сигурност постоянната представителка на Вашингтон Ники Хейли също обвини Русия и Иран. Американският президент Доналд Тръмп обеща отговор “със сила”.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Москва е предупредила Вашингтон, че евентуално нападение срещу сили на сирийското правителство заради предполагаемата химическа атака в Дума ще доведе до тежки последствия.

Острата реакция на Тръмп идва няколко дни след като САЩ наложиха санкции срещу срещу 38 физически и юридически лица от Русия. Новите сакнции, обявени на 6 април от Министерството на финансите на САЩ, са освен за намесата в изборите Вашингтон и за анексирането на Крим, разпалването на насилие в Източна Украйна, подкрепата за режима в Дамаск и кибератаките, припомнят агенциите.

Междувременно сирийското правителство отправи официална покана към Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да разследва твърденията за извършена химическа атака в град Дума. Ржимът на Башар Асад отрича да е отговорен за станалото.

Наличните доказателства за употребата на химически оръжия в дамаското предградие Дума са убедителни, каза във вторник, 10 април, германският канцлер Ангела Меркел на съвместна конференция с гостуващия в Берлин украински президент Петро Порошенко, предаде ТАСС.

От своя страна Порошенко обяви, че Украйна ще наложи “максимално хармонизирани с решението на правителството на САЩ” санкции на няколко руски олигарси.

Руското министерство на външните работи окачестви твърденията за употреба на химическо оръжие от няколко неправителствени организация, включително т.нар. Бели каски, като дезинформация. Министерството на отбраната в Москва заяви, че Белите каски не са надежден източник, защото разпространяват изфабрикувана информация.

На 9 април Руската армия заяви, че не е открила следи от химическа атака в сирийския град Дума. Според министерството на отбраната руски военни медици са прегледали пациенти в болница в Дума и не са открили симптоми на химическо отравяне, предаде ТАСС.