ЕС обвини сирийските власти в употребата на химическо оръжие

Европейският съюз обвини сирийските власти, че използват химическо оръжие в град Дума.

“Докладите от Дума, подложен на атаки и бомбардировки от режима и неговите съюзници, показват, че голям брой цивилни са убити снощи, включително и семейства, които починаха в укритията, където са приютени.” Доказателствата говорят за още една химическа атака на режима.”, се посочва в заявление на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), разпространено в неделя, 8 април.

“Европейският съюз най-категорично осъжда използването на химическо оръжие и призовава международната общност незабавно да предприеме мерки за ответни действия.”, се казва още в изявлението, съобщи ТАСС.

Сирийските власти отрекоха обвиненията и ги нарекоха “скучни и неубедителни”.

“Всеки път, когато сирийската армия постигне успех в борбата с тероризма се използват обвинения за употреба на химически оръжия, като предлог, за да се удължи жизнения срок на терористите в Дума. ”, се казва в изявление на сирийското външно министерство.

На свой ред руското външно министерство и министерството на отбраната на РФ отхвърлиха обвиненията за използване на химическо оръжие в град Дума от страна на сирийските власти.

Преди година Великобритания отправи обвинения към сирийското правителство в нанасяне на химическа атака в провинция Идлиб, но в последствие те не бяха доказани.