Путин, Ердоган и Рохани се срещнаха в Анкара

Лидерите на Русия, Турция и Иран поеха ангажимент да постигнат “трайно прекратяване на огъня” в Сирия, като същевременно запазят суверенитета и териториалната цялост на страната.

Това заявиха техните лидери – Владимир Путни, Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Рохани – на съвместна пресконференция след срещата на върха, която се проведе в сряда, 4 април, в Анкара, предадоха Hürriyet Daily News и ТАСС.

Трите страни водят т. нар. процес от Астана, който има за цел да наложи “зони за деескалация” в Сирия. Турция подкрепя сирийската опозиция, а Русия и Иран – сирийското правителство и имат сериозни различия по въпроса за желания изход от ситуацията в Сирия.

В Анкара тримата лидери обсъдиха начини за осъществяване на решенията, взети на срещите на националния диалог в Сочи, каза Путин, като отбеляза усилията за създаване на конституционен комитет за установяване на новата конституция на Сирия, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от Hürriyet Daily News.

Сирийския народ трябва да реши собственото си бъдеще чрез “усилия за конституционна реформа и свободни избори”, заяви иранският президент Хасан Рохани.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова всички страни да проявяват еднакво отношение към всички терористични групировки.

“Важно е да се подчертае, че целият свят трябва да има предвид, че запазването на териториалната цялост на Сирия зависи от факта, че трябва да се отнасяме по еднакъв начин към всякакви терористични групировки, без да се прави разлика между тях”, заяви турският държавен глава.

“Някои страни обучиха терористите и сега същите тези терористи им продават петрол от Сирия. Ние искаме всички да признаят единството на Сирия”, каза още той.

Ердоган заяви, че “Турция ще продължи антитерористичната операция в Сирия до прочистването на района начело с Манбидж от терористите”. Той подчерта, че “с руските и иранските приятели са се договорили да работят съвместно за привеждане в добър за живеене вид на освободената област Тел Фърат”.

“Борбата срещу тероризма трябва да продължи, а остатъците от тези групи трябва да бъдат премахнати от Сирия”, каза от своя страна иранският лидер Хасан Рохани.

В същото време, в приветствие към участниците и гостите на Седмата Московска конференция за международната сигурност, прочетено днес на форума от секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, руският президент Владимир Путин призова да бъдат разработени нови форми на международно сътрудничество за борба с тероризма, предаде ТАСС.

В Анкара Владимир Путин съобщи за наличието на “неоспорими доказателства” за опити на терористи да извършат провокации в Сирия, използвайки отровни вещества, и предупреди за опити за подхранване на етнически сблъсъци. Той призова за незабавна хуманитарна помощ за Сирия и каза, че не трябва да бъде “политизирана”.

Путин и Ердоган обръщат специално внимание и на следвоенното възстановяване на Сирия.

Руският президент изрази готовност страната му да участва с инфраструктурни проекти и подчерта значението и на големи капиталови инвестиции в арабската страна, за да могат “хората да живеят в нормални услвия”, предаде ТАСС. Турският му колега предложи изграждането на нови жилища и болници за сирийците в “сигурните зони”, създадени от турската армия, информира Hürriyet Daily News.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин определи официалното си посещение в Турция като “много успешно”, а тристранната среща – “смислена и продуктивна”.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че се правят опити да се навреди на сътрудничеството между Анкара и Москва и добави: “Благодаря на Бога, че нашите отношения преодоляха успешно тези трудни изпитания. С всяка неуспешна провокация нашите връзки укрепват”.

Путин и Ердоган проведоха двустранна среща във вторник, 3 април, в Анкара. На съвместна пресконференция те обявиха покупката на руски зенитно-ракетен комплекс С-400 от Турция за завършена

“Сключихме споразумение за С-400. Въпросът е приключен. Сделката е свършен факт”, заяви Ердоган.

Вчера двамата официално обявиха старта на строежа на АЕЦ “Аккую”.