Путин и Ердоган положиха символично основите на АЕЦ „Аккую”

Снимка: ТАСС

Първата турска атомна електроцентрала ще бъде строена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания „Росатом”, която в понеделник, 2 април, получи лиценз от турската Агенция по атомна енергия, съобщи Анадолската агенция.

Предвижда се строителството и пускът на първия етап да стане до 2023 г., когато ще се навършат 100 години от обявяването на Турция за парламентарна светска република от Мустафа Кемал Ататюрк. Следващите три блока трябва да влязат в експлоатация през 2024 – 2026 г.

Централата ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата. Общият обем на инвестицията се изчислява на 20 милиарда долара, съобщава ТАСС.

Руската страна ще сътрудничи и по отношение на обучението на висококвалифицирани специалисти, каза Путин. В руски университети учат повече от 220 турски студенти в области, свързани с ядрената енергия. 35-ма турски граждани вече са получили своите дипломи и предложения за работа в проектната компания.

Русия осигурява финансиране, проектиране, строителство, обслужване и експлоатация, а турската електрическа компания TETAS се задължава да гарантира изкупуването на 70% от енергията на първите два блока и 30% от третия и четвъртия за период от 15 години.

Турското правителство проектира строителството на още две атомни централи.

Президентът на Руската федерация е на официално двудневно посещение в Турция по покана на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Това е първата международна визита на Владимир Путин след преизбирането му като президент на 18 март.

Руският държавен глава пристигна в Анкара при извънредни мерки за сигурност, съобщават Анадолската агенция и Hürriyet Daily News. В рамките на визитата Владимир Путин ще участва в седмата среща на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия и в тристранна среща за Сирия с участието и на президентите на Турция и Иран – Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Рохани.