Русия на свой ред експулсира дипломати

Белият дом заяви, че изгонването на 60 американски дипломати от Русия не е неочаквано, но подчерта, че то влошава допълнително отношенията между двете страни.

По-рано тази седмица САЩ обявиха експулсирането на 60 руски дипломати и закриването на руското консулство в Сиатъл. Други 24 партньорски страни и съюзници в НАТО също изгониха необявени сътрудници на руското разузнаване в отговор на нападението на британска територия, за което е обвинена Русия.

Русия няма да толерира грубостта на западните държави и ще реагира на експулсирането на дипломати, заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС. По думите му, лавината от експулсиране на дипломати е в резултат на огромен натиск и изнудване, което е основният инструмент на Вашингтон на международната сцена. Било то около случая „Скрипал“, било то около палестинския проблем, когато директно им беше казано – няма да ви даваме пари, докато не се съгласите с идеята, която още не сме измислили“, коментира първият дипломат на Москва.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и британската министър-председателка Тереза Мей са единодушни и “за необходимостта от разбиване на шпионските мрежи на Русия в Обединеното кралство и Съединените щати, от ограничаване на руските незаконни дейности и от предотвратяване на химически атаки на териториите на двете страни”.

Русия ще експулсира също четирима германски дипломати, двама испански дипломати, по един норвежки, финландски дипломат и ирландски дипломат, както и петима дипломати от балтийските републики. Двама италиански дипломати също ще бъдат изгонени от Русия, след като Италия реши да изгони двама руски дипломати. След извикването си в руското външно министерство посланиците на Канада, Дания и Швеция си тръгнаха, без да направят коментари, предаде ТАСС. Впоследствие стана ясно, че двама от деветимата работещи в Русия датски дипломати ще трябва да напуснат страната.

Русия реши също да изгони и 13 украински дипломати, след като по-рано тази седмица от Киев си тръгнаха 13 руски дипломати.

В четвъртък, 29 март, Москва поиска от Лондон да докаже, че бившият руски двоен агент Сергей Скрипал не е бил отровен от британски шпиони. При липса на такива доказателства Москва ще смята инцидента за посегателство срещу живота на руски граждани, се добавя в изявлението на руското външно министерство, предаде ТАСС.

“Анализът на всички обстоятелства показва, че британските власти не са заинтересовани от изясняването на истинските мотиви и откриването на извършителите на престъплението в Солсбъри, и ни кара да мислим, че британските специални служби може да са съпричастни към него”, се казва в изявлението на руското министерство.

Руският Следствен комитет, който разследва отравянето на Юлия Скрипал, отправи към британските власти искане да извършат процедурни действия, целящи установяването на свързаните с престъплението обстоятелства, както и да предоставят копия от материалите по криминалното разследване. Русия желае още Великобритания да й предостави резултатите от проучването на мястото, където Юлия Скрипал е била открита в безсъзнание, както и резултатите от нейните медицински изследвания.

Австрия предложи да посредничи за уреждане на разногласията между Великобритания и Русия във връзка със случая Скрипал. В коментар натова, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ще е добре дошъл всеки глас, който подтикне Лондон “към адекватност”.

България няма за гони руски депсутати и служители на посолството у нас и чака повече доказателства по случая с нападението над руския агент и дъщеря му, ако има такива. Посланикът ни в Русия Бойко Коцев, който бе извикан в София за консултации, след Великден се връща, обяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет.

Междувременно британските медии съобщиха, че състоянието на Юлия Скрипал се подобрява, а баща й Сергей Скрипал остава в “критично, но стабилно състояние.”