Лидерите на Китай и КНДР се срещнаха в Пекин

Това е първото известно посещение в чужбина на Ким Чен-ун, откакто той стана лидер на КНДР през 2011 г., и първата му среща с китайския президент Си Дзинпин, отбелязват световните агенции.

Неофициалната визита на севернокорейския лидер се е провела от 25 до 28 март. Той е пътувал до китайската столица, защото е искал лично да информира китайския си колега за бързото развитие на дипломатическите отношения на Корейския полуостров през последните седмици, посочва китайската информационна агенция Xinhua.

Разговорът предхожда срещите с Република Корея през април и със САЩ през май. Високопоставен представител на президентството заяви, че е положително за наближаващите срещи на върха, че Ким Чен-ун е споменал възможността за безядрен Корейски полуостров на срещата си с китайския президент, отбелязва ТАСС.

Ким Чен-ун заяви, че КНДР има готовност за диалог със САЩ и да участва в среща на върха на двете страни. По думите му, премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров може да се постигне, ако Република Корея и САЩ отговорят на усилията на КНДР “с добра воля и създадат атмосфера на мир и стабилност, като същевременно предприемат мерки за постигането на мир”.

Китай оценява “значителните усилия”, които прави Северна Корея, заяви Си Дзинпин.