„Новодошъл” международен конфликт

Нападението срещу бившия служител на Главното разузнавателно управление на Русия Сергей Скрипал и дъщеря му в британския град Солсбъри, извършено на 4 март, предизвика дипломатически скандал в международен план.

Лондон твърди, че покушението е извършено с „Новичок” – нервнопаралитично вещество за военна употреба, разработено от Съветския съюз. Русия отрича да е отговорна за случая.

Започнаха следствени действия. Сергей Скрипал и дъщеря му са настанени в болница.

В отговор Великобритания изгони 23 руски дипломати.

В понеделник, 26 март, САЩ, Канада и 20 европейски държави съобщиха, че в знак на солидарност с Лондон ще изгонят руски дипломати – общо над 100 души. Сред тях са: Германия, Франция, Полша, Чехия, Литва, Испания, Холандия, Дания, Италия, Албания, Швеция, Хърватия, Румъния, Финландия, Естония, Латвия, Норвегия и Унгария, Украйна. Белият дом каза, че предстои да бъде закрито руското консулство в Сиатъл.

Австралия също гони двама руски дипломати, обяви австралийският премиер Майкъл Търнбул.

НАТО обяви, че ще изгони седем руски дипломати, акредитирани към алианса, а на трима, които са очаквали одобрение, акредитации няма да бъдат предоставени, съобщи във вторник, 27 март, генералният секретар Йенс Столтенберг. Числеността на руската мисия в НАТО се намалява с 10 души – от 30 на 20 служители.

Молдова също поиска трима руски дипломати да напуснат до седем дни в знак на солидарност с Великобритания. Молдовският президент Игор Додон осъди решението на правителството и го определи като провокация, посочва ТАСС. По думите му Молдова няма никакви съюзнически задължения към Великобритания и другите страни от НАТО, за да предприема подобни действия.

Австрия подкрепя решението за отзоваване на посланика на ЕС в Москва, но няма да вземем мерки в национален план, казаха в общо изявление канцлерът Себастиан Курц и министърката на външните работи Карин Кнайсъл. Австрийското правителство посочи, че няма да експулсира руски дипломати заради “аферата Скрипал”, като уточни, че иска да запази в качеството си на “неутрална страна” възможността за диалог с Кремъл.

Словашкият премиер Петер Пелегрини каза, че за експулсиране от страната на руски дипломати не са достатъчни само обвинения, които не се основават на неоспорими факти, предаде ТАСС. Пелегрини заяви това на вчерашното заседание на парламента, на което бе гласувано доверие на неговия кабинет. Днес руският посланик е повикан на разговор в словашкото външно министерство, за да обясни руската позиция.

Министър-председателят Бойко Борисов призова извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев да се прибере в София за консултации случая “Скрипал” с българското правителство.

Русия ще анализира ситуацията, след което нейното външно министерство ще представи на президента Владимир Путин предложения за ответни мерки, каза в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Песков добави, че решението на редица страни да изгонят руски дипломати няма да остане без последици и Москва ще отговори на тези “неприятелски” действия и още веднъж заяви, че Русия не е имала и няма нищо общо със случая „Скрипал”.

“Провокативният жест на солидарност с Лондон от тези страни, които се огъват пред британските власти по т.нар. афера Скрипал и не си направиха труда да разберат обстоятелствата около случилото се, е продължение на конфронтационния курс на изостряне на ситуацията”, посочиха от руското министерството.

Председателят на комисията по международни въпроси на долната камара на руския парламент Леонид Слуцкий определи решенията на редица страни от ЕС и на САЩ да изгонят руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради отравянето на Скрипал като “абсолютно безпрецедентен антируски заговор”.