Ердоган: ЕС и Турция се договориха да ускорят взаимоотношенията си

Турският президент добави, че би било грешка да се смята, че всички противоречия между Анкара и Брюксел са останали в миналото.

“Срещата Турция – ЕС беше необходима, тя се проведе честно и открито. Не бива да има неясни послания относно нейния резултат, затова искам да подчертая, че ЕС и Турция трябва да вървят заедно напред”, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в понеделник, 26 март, след приключването на срещата на върха във Варна.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск добави, че няма “никакъв конкретен компромис”, по отношение на въпросите, обсъдени на срещата.

От своя страна турският президент заяви, че сътрудничеството на Турция и ЕС трябва да продължи.

“Страните от ЕС, който е стратегически партньор на Турция, биха допуснали грешка, ако изолират страната ни, тъй като с държавите от Евросъюза имаме дългогодишни исторически отношения и критични точки, свързани с общия интерес. Въпреки присъстващата негативност каналите за диалог трябва да бъдат отворени. Днес ние направихме първите стъпки, но те трябва да бъде последвани от конкретни мерки.”, отбеляза Ердоган.

“Разбира се би било самозаблуда ако кажем, че всичко е наред и всички негативни неща са в миналото. Беше важно да се проведе среща на ниво “лидер”, да се седне заедно на масата и да се говори открито. Постигнахме споразумение за провеждане на диалог и ускоряване на взаимоотношенията”, подчерта турският държавен глава.

Той добави, че е постигнато споразумение Анкара да получи втората половина от обещаните 6 милиарда евро за подпомагане на бежанците в Турция.

“Ако това е възможно, искаме те да ни бъдат предадени директно, а не чрез посреднически институции. Защото, когато се намесят посредниците, част от парите се изразходват за комисионна”, подчерта Ердоган, цитиран от Hürriyet Daily News.

По време на срещата бяха обсъдени и отношенията на Турция с гръцкия Кипър и Гърция. От изказването на турския президент след срещата стана ясно, че Турция е против едностранното добиване на хидрокарбон от страна на гръцката част на острова в източната част на Средиземно море.

“Това, което казваме е, че Северен и Южен Кипър трябва да се споразумеят и да изберат с коя чуждестранна компания да работят. Международното право го изисква”, подчерта Ердоган.

Междувременно от страна на Юнкер и Туск беше отправен призив Анкара да освободи двамата гръцки войници, които наскоро бяха арестувани, след като пресякоха държавната граница на Турция.

“Аз не съм по-голям от справедливостта. Този въпрос е в компетенцията на съдебната система и трябва да изчакаме решението да бъде дадено от съдебните органи”, заяви Ердоган.

Той добави, че въпросът е изложен едностранно, без лидерите на ЕС да са взели под внимание искането на Турция да им бъдат предадени осемте военни, които получиха убежище в Гърция след опита за преврат в навечерието на 15 срещу 16 юли 2016 г.

“Разбира се, не трябва да се прави връзка между двата инцидента. Но факт е, че онези, които са участвали в опит за преврат, са все още в Гърция. Те не са ги екстрадирали, въпреки исканията ни. Тези, които не казват нищо за този въпрос, сега говорят за необходимостта от освобождаване на двамата гръцки войници”, заяви турският президент.

В началото на пресконференцията българският премиер Бойко Борисов заяви, че е поставил пред Ердоган въпроса за обезщетенията за имотите на бежанците от Беломорска Тракия. По думите на премиера в отговор от турска страна е получил въпроси от относно уреждане на други двустранни взаимоотношения, засягащи проблема с мюфтийските имоти, пенсиите на българските изселници в Турция и управлението на водите.

Бойко Борисов заяви, че през юни е предвидена нова среща с турската страна, на която проблемите да бъдат разрешавани “един по един”.