Карлес Пучдемон е задържан от германската полиция

Бившият каталонски лидер, който е издирван от испанската полиция, е бил задържан в неделя, 25 март, при пресичането на германско-датската граница на път от Финландия към Белгия, съобщи адвокатът му Жауме Алонсо Куевиляс.

Полицията в северногерманския град Кил потвърди, че испанският политик е в ареста, предадоха световните агенции. Пучдемон е отведен в затвор в северногерманския град Ноймюнстер.

Вицепрезидентът либерал на Бундестага Волфганг Кубики отхвърля искането на Испания за Пудчдемон като казва: “В Германия не познаваме обвинението в “бунт с насилие”, така че изключвам екстрадирането пред испанските власти по тази причина”.

В същата посока Ди Линке от партията на левите в Германия посочи, че: “ бунтът не е европейско престъпление и не е едно то 32-те престъпления, при които заповедта за арест на ЕС изисква екстрадиция. Испания е единствената държава в ЕС, която има такова преддемократично престъпление. Обвинението е очевидно политически мотивирано”, заключват от лявата партия.

Хиляди демонстранти излязоха вчера по улиците на Барселона, скандирайки “Свобода за политическите затворници” и “Пучдемон е нашият президент”. При сблъсъци с полицията са ранени над 50 души, включително осем полицаи, четирима души бяха арестувани.

Испанският върховен съд издаде в петък нова международна заповед за арест на избягалия в Белгия Пучдемон и редица негови сподвижници, които също се укриват от правосъдието. През последните няколко дни той бе във Финландия, където присъства на заседание на парламента и изнесе беседа в Хелзинкския университет.

Председателят на каталонския парламент прекрати неделните дебатите за встъпването в длъжност на регионален лидер, след като в събота кандидатът за този пост Жорди Турул и още петима каталонски сепаратистки лидери, обвинени в бунт, бяха задържани под стража.