Във Варна се провежда среща ЕС – Турция

Миграцията, борбата с тероризма, енергетиката, визите и вътрешната обстановка в Турция са сред основните теми на форума, съобщиха от Европейската комисия.

Комисията отбелязва, че ще бъдат разисквани всички въпроси от настоящите и бъдещите отношения с Анкара.

Първите три въпроса, които Турция ще повдигне на срещата на върха, ще бъдат възобновяването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, освобождаването на визовия режим за турските граждани и модернизирането на митническия съюз, информира Hürriyet Daily News.

В свой анализ медията определя срещата във Варна като тест и за Турция, и за ЕС, а вестник Hürriyet излезе с материал, озаглавен „Най-решаващата среща с ЕС”.

В срещата тази вечер в резиденция Евксиноград край Варна ще участват председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, президентът на Турция Реджеп Ердоган и българският премиер Бойко Борисов.

Юнкер в навечерието на срещата изрази очакване за откровен и открит разговор и да се потърси път към подобряването на сътрудничеството, въпреки че различията във възгледите между ЕС и Турция са много.

България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми, заяви българският премиер Бойко Борисов, домакин на срещата.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства инициативата като възможност да бъде възстановен диалогът с Турция.

Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните дела и също така за обезщетението на тракийските бежанци, коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

Радев заяви, че позицията на България за срещата във Варна не е била съгласувана с него, но допълни, че тя е важна и всички тези, които са в защита на българския интерес, имат неговата подкрепа.

Румен Радев се надява турският президент Реджеп Тайип Ердоган да приеме предложението за лична среща между двамата в рамките на срещата на върха на НАТО през юли в Брюксел. Темата ще бъде двустранните отношения между България и Турция, допълни държавният глава.

Срещата на върха във Варна предшества Годишния доклад на ЕК за напредъка на Турция, който се очаква да бъде готов в средата на април и да бъде изключително критичен към турското правителство заради нарушаване на основни демократични принципи, посочва още Hürriyet Daily News.