Започват Чудомировите празници

Носител на престижната награда “Чудомир” за хумористичен разказ, публикуван през 2017 г., е писателят Иван Димитров.

Жури с председател доц. Пламен Дойнов от Нов български университет го отличи за разказа му “Силата на думите”, публикуван в бр. 18 на “Стършел” от 2017 г.

Наградата съществува от близо половин век и се връчва от Община Казанлък, Фондация “Чудомир” и в.”Стършел” точно на рождения ден на писателя – 25 март в родния му Казанлък.

25-те Чудомирови празници се провеждат от 25 март до 1 април. Конкурси, премиери на книги, концерти, театрални постановки, изложби, творчески работилници с различна насоченост са част от събитията в програмата.

Сред новите инициативи са концерт и изложба под наслов „Завръщане“ с участието на студенти от висшите учебни заведения по изкуствата, родом от Казанлък.

Националното ученическо четене, чието начало бе поставено през 2018 година, в което взеха участие 93 училища от цялата страна и три училища от чужбина, през 2018 година ще бъде насочено към българските неделни училища, извън пределите на страната.

За четвърта поредна година ще се проведе научна конференция, като тази година тя е под надслов „ Чудомир с перо и художествена четка“. Ще бъде издаден и вторият сборник с научни доклади на участниците в нея.

Чудомир оставя в наследство повече от 1000 рисунки и акварели, както и неизброими фейлетони и кратки хумористични разкази. Книгите му непрекъснато се преиздават.

Чудомир вече е включен в програмите на средните училища. От тази учебна година той се изучава като художник в учебниците по изобразително изкуство, а от следващата 2018/2019 ще бъде включен в учебните програми по литература за 8 и 9 клас с четири разказа.