Ердоган: Продължаваме към Манбидж

Турският държавен глава е провел телефонни разговори с президентите на Русия и САЩ, пред които е заявил, че след овладяването на Африн, военната кампания ще продължи към други части на Сирия, включително град Манбидж.

“Снощи разговарях с президента на САЩ Тръмп по тези въпроси. Преди два дни обсъдих същото с Путин. Казах им: “Няма да отстъпим от тук. Ние сме на страна на страдащите и потиснатите”, каза Ердоган на среща с делегати на управляващата “Партия на справедливостта и развитието”, която се проведе в петък, 23 март, в Истанбул, съобщи Hürriyet Daily News.

Днес турският премиер Бинали Илдъръм, в реч, произнесена в частния университет “Hasan Kalyoncu”, провинция Газинтеп, добави, че никой не може да определя бъдещето на региона без участието на Турция.

“Спрете на запад от Ефрат, не прекосявайте на изток, няма такова нещо, за терора няма изток или запад, това е нашата основна цел, докато не се отървем напълно от него. Никой не може да проектира бъдещето на региона без Турция”, каза турският министър-председател.

Намерението на турските управляващи предизвика ответна реакция на Държавния департамент на САЩ.

“В Манджиб е дислоциран американски военен контингент. Заявихме много ясно пред турското правителство, че ще продължим да работим там”, заяви говорителя на Държавния департамент Хедър Науърд в четвъртък, 22 март, по време на пресконференция.