Словашкият президент назначи новото правителство

Андрей Киска одобри късно в сряда състава на кабинета на премиера Петер Пелегрини, с което се слага край на политическата криза.

“Пелегрини трябва да ни убеди, че новото правителство ще донесе промяната, която очакваме. Трябва да формира стабилно правителство, чиито членове – в частност външният министър, да могат да успокоят напрежението в обществото”, заяви по-рано президентът, информира Reuters.

Управляващата партия Смер избра Пелегрини да смени Роберт Фицо, принуден да подаде оставка миналата седмица под натиска на масови протести, избухнали след убийството на разследващ журналист, писал за връзки между политици и бизнесмени.

Президентът отхвърли първия вариант за състав на кабинета, предложен от Пелегрини, заради несъгласие около кандидата за министър на вътрешните работи. Киска поиска това да е човек, който да гарантира независимо разследване на убийството на журналиста Ян Куциак и приятелката му.

Президентът каза, че все още не е напълно удовлетворен от новото предложение на Пелегрини, но ще назначи правителството, защото вече е изчерпал правомощията си като президент. “Кабинетът на господин Пелегрини ще трябва да поиска да му се гласува доверие в парламента, но по-важното е, че ще трябва да се бори за общественото доверие. Имайки предвид съществуващото напрежение, това ще е много трудна задача”, добави Киска.

Въпреки оставката на Фицо и обещанията за промени в изпълнителната власт за петък в Словакия са насрочени нови протести. Много словаци не вярват, че Друкер и Пелегрини, който бе посочен за премиер лично от Фицо, ще осигурят честно разследване на убийството на журналиста, докато на власт е партията Смер.