Парламентът на Косово ратифицира споразумението за демаркация на границата с Черна гора

За ратификацията гласуваха точно необходимият брой депутати – 80, против бяха 11, а въздържали се нямаше, предаде ТАСС.

Заседанието в сряда, 21 март, мина под яростната съпротива на опозиционното националистическо движение Самоопределение, чиито депутати пускаха сълзотворен газ в залата в опит да провалят гласуването. Полицията съобщи по-късно, че седем депутати от Самоопределение са били арестувани, предаде косовската телевизия RTK, цитирана от ТАСС.

По време на дебата лидерът на Самоопределение Албин Курти предложи да се заяви на Черна гора, че “Косово не приема споразумението” и поиска организирането на международна конференция за нова демаркация на границата. Движението бе категорично против споразумението за границата с аргумента, че то лишава Косово от 8000 хектара гори и планински пасища.

Премиерът Рамуш Харадинай увери депутатите във вторник, че “това гласуване е един от най-важните въпроси за страната” и че ратификацията на споразумението не застрашава територията на Косово, информира AFP.

Това бе четвъртият опит за гласуване по споразумението, което е подписано още през 2015 г. и вече е ратифицирано от Черна гора. Досега косовският парламент не успя да събере необходимото мнозинство от две трети, или 80 от общо 120 гласа. Ратифицирането му е ключово условие на Европейския съюз за въвеждане на безвизов режим за косовски граждани.

“Топката сега е в двора на Европейската комисия”, написа в Twitter президентът Хашим Тачи.