Кълъчдароглу: Турското правителство сгреши в сирийската си политика

Снимка: Hürriyet Daily News

Турското правителство “падна в капана на САЩ” в Сирия и сега военните се опитват да поправят грешките си, каза лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу в интервю за Hürriyet Daily News.

Кълъчдароглу добави, че САЩ сега контролират всички основни нефтени и газови находища в Сирия, заедно с Партията за демократично единство и кюрдските „Сили за народна самоотбрана“.

“Нашето правителство сега осъзна, че политиката му е погрешна и че Турция беше измамена от САЩ. Турската армия трябваше да влезе в Сирия, за да коригира грешките на правителството.

По думите на Кълъчдароглу американците са се установили около сирийските нефтени и газови находища, руснаците са разширили военните си бази, а Иран и Китай получават доходоносни оферти от правителството на Дамаск за възстановяване на Сирия. Междувременно Турция не е спечелила нищо.

По отношение на намирането на решение за четирите съседни страни в региона – Турция, Иран, Ирак и Сирия, Кълъчдароглу смята, че е необходима среща на президентско или министерско равнище. Четирите държави имат общ интерес да защитават териториалната си цялост и да се борят с тероризма, каза той.

Кълъчдароглу призова за добри отношения както със САЩ и Европейския съюз, така и с Катар и Египет. Но за да се постигнат, е нужна “външна политика с известна почтеност”, а “нашето министерство на външните работи постепенно се отклонява от решенията”, добави опозиционният лдер.

Що се отнася до приемането на Турция в ЕС, Кълъчдароглу заяви, че “има неща, които Турция трябва да направи и нещата, които ЕС трябва да направи”, но ако страната иска да се присъедини към съюза, трябва да приеме неговите правила и да спазвате неговите стандарти.

В миналото попитах министър-председателите Ахмет Давутоглу и Бинали Йълдъръм защо не вършим нашата част и не усъвършенстваме нашето законодателство, независимо от това какво правят европейците в замяна. Вярвам, че те споделят моето мнение, но президентът Тайип Ердоган не мисли по този начин. Правителството не отговаря на изискванията като върховенството на закона, независимост на съдилищата, свобода на печата… Съдилищата в Турция напълно загубиха своята независимост.”, каза Кълъчдароглу. По дмите му турските съдилища са все по-политизирани.

В същото време турският президент заяви, че военните операции на Турция в съседна Сирия няма да спрат, докато терористичната заплаха не бъде отстранена.

Турция е предприела операцията за да подсигури границите си от заплахи, идващи от сирийската Кюрдска демократична партия и Силите за народна самоотбрана, заяви Ердоган и отново призова САЩ да спрат подкрепата си за тях, информира Hürriyet Daily News.