Руснаците преизбраха Путин за президент

Владимир Путин е получил най-високия резултат за последните няколко президентски избори в Русия, съобщи заместник-председателят на Централната избирателна комисия Николай Булаев, цитиран от ТАСС.

За него са гласували над 56 милиона души, или 76,66 процента. Данните са при преброени 99,84 на сто от бюлетините.

Избирателната активност на провелите се в неделя, 18 март, президентски избори в Русия е била 67,98 процента, съобщи в понеделник ЦИК, цитирана от ТАСС. В Москва гласувалите за Путин са се увеличили с 1,2 милион души до 3,2 милиона души, което е с 60 процента повече, отколкото на изборите от 2012 г., съобщи председателят на столичната избирателна комисия Владимир Горбунов. В Крим за Путин са гласували 92,15 процента от избирателите, или 985 117 души. Избирателната активност на полуострова е била 71,47 процента, съобщи председателят на РИК Михаил Малышев.

Резултатите в пет избирателни секции са били анулирани заради нарушения. Според председателката на ЦИК Ела Памфилова обаче като цяло броят на докладваните нарушения е наполовина по-малък, отколкото през 2012 г.

На горещата линия на ситуационния център за наблюдение на президентските избори на Обществената палата са постъпили над 1700 сигнала за нарушения на изборния процес.

Международните наблюдатели като цяло не изказаха забележки или претенции към организацията на изборите. Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също отбелязаха, че като цяло изборите са протекли добре, но изтъкнаха отсъствието на реална конкуренция и наличието на нередности, целящи повишаване на активността.

В първия работен ден след изборите в неделя, действащият президент, преизбран за следващ шестгодишен мандат – Владимир Путин, очерта основните си задачи: във вътрешен план – икономическо развитие чрез актуализиране на постановленията от май 2012 година, ръст на производителността и инвестициите, развитие на частния бизнес и подобряване на качеството на публичната администрация; в международен – решаване на всички спорове “чрез политически и дипломатически средства”, но и гарантиране на националните интереси.

В срещата си със своите конкуренти на президентските избори Путин отбеляза и “укрепване на отбранителната способност на страната”, но говорейки за разходите за отбрана, руският лидер припомни, че тяхното намаляване е планирано през 2018 и 2019. “Това няма да доведе до някои проблеми в областта на отбраната, защото по-големите разходи са направени за създаването на нови оръжейни системи в предишни години”, – каза Путин.

Владимир Путин е провел редица телефонни разговори с колеги от други страни, в които не само е получи поздравления, но също така са обсъдили “спешни въпроси, свързани с развитието на двустранните отношения и в международния дневен ред”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Сред засегнатите теми са били предстоящата среща на Висшия Евразийски икономически съвет в Руската федерация, плановете за срещата в Минск, ситуацията в Сирия и в Украйна.