Ким Чен-ун “даде думата си” Корейският полуостров да бъде зона, свободна от ядрени оръжия

Това е главното условие, поставено от президента на САЩ Доналд Тръмп, за да се срещне със севернокорейския лидер, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тръмп се съгласи да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун до края на май. Южнокорейският президент Мун Дже-ин също планира среща с Ким до края на следващия месец.

Република Корея е поискала от КНДР да покаже ясен ангажимент към превръщането на полуострова в зона, свободна от ядрени оръжия, и Ким Чен-ун го е направил, каза Кан Кьон-ха пред американската телевизия CBS. Ким “даде думата си” и “за първи път думите дойдоха директно” от него, подчерта южнокорейският външен министър.

Миналата седмица Република Корея и Япония се обединиха около мнението, че максималният натиск върху КНДР трябва да бъде запазен, докато той “доведе до конкретни действия”, обяви японският министър на външните работи Таро Коно, цитиран от Reuters. Японският външен министър обяви, че страната му е готова да предостави средства на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ако са необходими инспекции на севернокорейски обекти. Япония ще работи в тясно сътрудничество със Съединените щати и Република Корея.

Японското правителство също обсъжда възможността за среща между премиера Шиндзо Абе и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Евентуална среща между Абе и Ким би позволила на Токио да реши въпроса за отвличанията на японци от Северна Корея през 70-те и 80-те години с цел да обучава шпионите си на японски език и обичаи, предаде агенция Киодо, цитирайки правителствени източници. Агенция Джиджи прес също съобщи за подобни планове на Токио, подчертавайки, че Япония, чувстваща се силно застрашена от ядрените и ракетни програми на Пхенян, се опасява да не бъде маргинализирана, ако преговорите се водят без нея.

Ситуацията на Корейския полуостров “претърпя много положителни промени”, отбеляза директорът на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ею-йо на среща с китайския президент Си Дзинпин. Смятайки, че на Корейския полуостров има сериозна възможност за успокояване на ситуацията и за диалог, Си Дзинпин призова всички страни да се съсредоточат върху фундаменталните цели за превръщането му в зона, свободна от ядрени оръжия, и за установяване на мира и стабилността. Тогава на полуострова “ще настъпи ден на топене на дебелия лед и на разцъфтяване на пролетни цветя”, каза той, цитиран от ТАСС.