Китайският парламент утвърди новия състав на Държавния съвет на Китайската народна република

Новото правителство се състои от 26 министерства, със седем повече от предходния кабинет.

В неделя, 18 март, китайският премиер Ли Къциян представи за одобрение пред делегатите на Националния народен конгрес списък с реформирания състав на правителството, съобщи ТАСС.

Длъжността първи заместник министър-председател е поверена на дългогодишния ръководител на партийния комитет на Шанхай Хан Джън, който от края на октомври 2017 г. е член на Постоянния комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия (ККП).

Сред другите заместници на китайския премиер са бившият ръководител на Единния фронт на Централния комитет на ККП Сун Чунлан, бившият партиен ръководител на провинция Гуандун Ху Чунхуа (считан до неотдавна, като възможен наследник на настоящия президент Си Дзинпин) и главният съветник на президента по икономическите въпроси Ли Хе.

Управителят на Китайската народна банка Джоу Сяочуан, който заемаше ръководния пост през последните 16 години, отстъпи мястото си на своя заместник И Ган.

Председателския пост на Комитета по националните въпроси беше поверен отново на неговия ръководител от монголски произход Багатур, който оглавява институцията от март 2016 г.