В Русия днес се произвеждат президентски избори

Вотът несъмнено ще осигури на президента Владимир Путин още един шестгодишен мандат, отбелязват анализатори. Голямата неизвестна ще е избирателната активност, посочват агенциите.

Последното проучване на института ВЦИОМ показва, че Путин ще получи 69 процента от гласовете. Втори е кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин, когото се очаква да подкрепят 7-8 процента, а трети е ултранационалистът Владимир Жириновски с 5-6 процента. Останалите петима претенденти имат незначителна подкрепа.

На опозиционера Алексей Навални бе забранено да се кандидатира заради присъда, която той отхвърля като изфабрикувана и политическа.

Първите избирателни секции в най източните райони отвориха врати още в 20 ч. по Гринуич (22 ч. българско време) в събота, а последните ще затворят в 18 ч. по Гринуич в неделя (20 ч. българско време). В Далечния Изток, който беше първият в страната, който започна да гласува, в някои области вече е отбелязано 100% участие, съобщава ТАСС.

Разкрити са 97 000 секции, като 400 от тях са в чужбина. Хиляди наблюдатели следят хода на изборите.

Вотът в Русия съвпада с отбелязването на четвъртата годишнина от анексирането на Крим. Териториалната промяна не е призната от голяма част от международната области вече е отбелязана 100% участие. Повече от 40 международни наблюдатели от 20 държави са акредитирани в Крим, включително от Израел, Италия, Франция, Швеция, Кипър, Украйна.

65-годишният Путин е 18 години начело на Русия. В интервю за американската телевизия NBC миналата седмица той каза, че не иска да променя конституцията, за да се окопае във властта.