Си Дзинпин получи втори президентски мандат

Снимка: ТАСС

Китайското събрание на народните представители преизбра единодушно Си Дзинпин като лидер на страната, предадоха информационните агенции. Действащият президент беше единствен кандидат.

Заклевам се да работя за изграждането на велика социалистическа модерна страна, заяви 64-годишният Си Дзинпин на церемония в Големия народен дворец в Пекин.

Седмица по-рано китайските депутати отмениха ограниченията за времето, през което може да се заема този пост. Досега това беше възможно не повече от два мандата с продължителност по 5 години. Благодарение на отмяната на ограниченията в мандатността, той ще може да бъде преизбран отново през 2023 г.

За Си Дзинпин гласуваха всички 2970 делегати. Гласуването беше предавано пряко по китайската държавна телевизия.

Той бе преизбран и за председател на Централния военен съвет на КНР – най-високата обществена служба за управление на въоръжените сили, информира ТАСС.

69-годишният Ван Цишън, бивш ръководител на комисията на Китайската комунистическа партия за проверка на дисциплината, беше избран за вицепрезидент (заместник-председател на КНР). Кандидатурата му бе подкрепена от 2 496 депутати, един гласува против и без въздържали се, допълва ТАСС. Ван, който е добър англофон, може би ще бъде натоварен с трудните отношения с Америка на Доналд Тръмп, отбелязва отбелязва БТА, позовавайки се на AFP.

Ли Чжаншу бе избран за председател на парламента (Общокитайското събрание на народните депутати).