Ердоган се обяви за изучаване на османския турски език в училищата

“Опитаха се да прережат връзката между нашата нация и нейната по-стара цивилизация”, каза турският държавен глава.

Ердоган заяви, че езиковата реформа, проведена от основателите на турската републиката през 20-те и 30-те г. на XX в., е оказала “унищожително” влияние върху турския език.

“Един от най-големите проблеми в съвременната ни история е, че нашият език е станал обект на политически дискусии. В името на “езиковата революция” нашият език беше атакуван от неприятни, глупави и безнравствени думи”, каза турският държавен глава по време на церемония по награждаване на победителите в междуучилищно състезание в четвъртък, 15 март, съобщи Hürriyet Daily News.

Според Ердоган това е довело до отслабване на връзката между поколенията.

“Вярвам, че периодът, който унищожи богатството на езика ни отдавна е отминал. Аз обаче вярвам, че унищожението продължава. Поради тази причина мисля, че би било добре османският турски да бъде преподавани в училищата”, подчерта турският държавен глава.

Наред с това той отправи критика и към влиянието, което интернет оказва върху развитието на езика, призовавайки гражданите да не използват чуждици.

Съвременният вариант на турската писменост е въведен официално в употреба на 1 ноември 1928 г., когато е заменена персийско-арабската писмена форма с латинската азбука. Начинанието е част от мащабна социално-политическа реформа, която тогавашният турски президент Мустафа Кемал Ататюрк предприема с цел създаването на светска Република Турция.