Премиерите на Словения и Словакия подадоха оставки

Словенският министър–председател Миро Церар обяви решението си късно в сряда вечерта, няколко часа, след като Върховният съд на страната анулира резултатите от произведения през септември референдум, предадоха световните агенции.

С допитването беше одобрен железопътен проект на стойност 1 милиард евро – най-голямата инвестиционна програма на лявоцентристкото правителство.

“Сили от миналото не ни позволяват да работим за бъдещите поколения”, заяви Церар на пресконференция. По думите му това е била последната капка и връща властта в ръцете на народа.

“Взех решение, което всеки заслужаващ доверие политик би следвало да вземе в подобна ситуация”, каза още премиерът и добави: “Вие (гражданите) ще имате възможност на изборите да отсъдите кое е правилно и кое – грешно и кой заслужава вашата подкрепа”.

Редовните парламентарни избори ще са след три месеца. Според социолози вотът ще доведе до още по-раздробен парламент, който трудно ще излъчи правителство.

В четвъртък, 15 март, словашкият президент Андрей Киска прие оставката на премиера Роберт Фицо като се съгласи с искането на Фицо следващият министър-председател да бъде номиниран от неговата социалдемократическа партия “Смер” (“Посока”). Кабинета ще оглави досегашният вицепремиер Петер Пелегрини.

По-рано Киска поиска или предсрочни избори, или дълбоки промени в правителството, за да бъде сложен край на политическата криза в Словакия, предизвикана от убийството миналия месец на журналиста Ян Куциак и неговата годеница. Куциак разследвал предполагаеми случаи на корупция по високите етажи на властта, включително евентуални връзки между хора от обкръжението на Фицо с италианската мафия.

След този случай двама министри – на културата Марек Мадярич и на вътрешните работи Роберт Калиняк, също подадоха оставки.