Германия вече официално има правителство

Близо половин година след провеждането на парламентарните избори консервативният блок и социалдемокартите обединиха сили за втори пореден мандат. В понеделник, 12 март, техните лидери подписаха официалния коалиционен договор.

Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Олаф Шолц потвърдиха, че темата Европейски съюз ще е приоритетна за новия кабинет. Лидерите на партиите подчертаха и необходимостта за работа в посока устойчивост на икономиката.

В сряда Бундестагът трябва официално да потвърди избора на Меркел за канцлер, а президентът Франк Валтер-Щайнмайер да назначи кабинета.

Меркел обеща да работи за силна Европа и изрази надежда, че търговският спор със САЩ за наложените от президента Доналд Тръмп вносни мита ще бъде решен чрез преговори. Ако проблемът не може да бъде решен чрез преговори и едностранни действия не могат да бъдат избегнати, ние ще обсъдим своя отговор, но разчитам на преговорите и ще има много възможности за това, посочи тя.

Ангела Меркел и новият финансов министър Олаф Шолц ще отидат в Париж за разговори с френския президент Еманюел Макрон, който очаква германския отговор на неговия призив за амбициозни реформи на Европейския съюз. “Ще можем да кажем повече, отколкото през декември”, на предстоящата среща на върха на ЕС по-късно този месец, добави Меркел.

Олаф Шолц, който е временно изпълняващ длъжността лидер на социалдемократите, каза, че “четвъртата голяма коалиция в Германия не започна като брак по любов, но добави, че партньорите в нея “са в позиция да работят конструктивно заедно и да управляват добре. Това е работата, с която сме натоварени, и ние ще я свършим”.

Новата “голяма коалиция” ще разполага с 399 места от общо 709 в Бундестага (долната камара на парламента) и затова не се очакват никакви проблеми с преизбирането на Меркел и с назначаването на членовете на нейното правителство, отбелязва ТАСС.