Каталония отложи безсрочно избора на премиер

Парламентът в Барселона трябваше да избере наследника на Пучдемон – Жорди Санчес. Той обаче е с мярка превантивен затвор заради разследване за подстрекателство към размирици.

Върховният съд в Мадрид отказа да му позволи да присъства в залата, а процедурата изисква участието на кандидата. Санчес отнесе случая си към съда в Страсбург, а председателят на каталонския парламент отложи заседанието за неопределено време.

В началото на март бившият регионален премиер Карлес Пучдемон оттегли „временно” кандидатурата си за втори мандат на поста и обяви, че партията му издига за алтернативен кандидат Жорди Санчес. „Причината е само една – при сегашните обстоятелства това е единственият начин да се състави ново правителство“, заяви той в обръщение, разпространено в социалните мрежи.

Правителството в Испания заяви, че ще сезира Конституционния съд, ако Пучдемон се опита да се върне на власт. Пуцдемон е обвинен в противодържавна дейност и бунт.

От четири месеца Каталония е под прякото управление на Мадрид. От кабинета на Рахой заявиха, че трябва да бъде избран каталонски лидер, „който да е в Испания и който да няма проблеми със закона”. На първото си заседание след изборите през декември каталонският парламент обаче гласува решение да подкрепи Пучдемон и да препотвърди валидността на референдума за независимост.