Китайският президент получи правото да управлява пожизнено

Парламентът на Китай одобри с почти пълно единодушие промени в конституцията, с които се премахва ограничението върху броя мандати за председателя (президента) на КНР и неговия заместник, предаде ТАСС.

От участвалите във вота в неделя, 11 март, близо три хиляди членове на Общокитайското събрание на народните представители 2958 гласуваха “за”, двама се обявиха “против”, трима се въздържаха, а една бюлетина бе невалидна.

Промените означават, че настоящият президент Си Цзинпин ще може да остане на поста си, докато е жив. Досега президентът имаше право максимум на два мандата с продължителност 5 години всеки.

Според поправката, в преамбюла на Конституцията, където вече са вписани имената на Мао Дзъдун и Дън Сяопин, ще се появи фразата „под ръководните идеи на Си Дзинпин за социализма с китайска специфика в новата ера”.

По време на ежегодната си сесия, провеждаща се от 5 до 20 март, Събранието освен това одобри други 20 поправки в Конституцията на Китай, сред които създаването на антикорупционен орган и включването на името на действащия президент Си Дзинпин и неговите идеи в основния закон.