Продължават преговорите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е приел поканата за среща с лидера на КНДР Ким Чен-ун до месец май тази година.

Мястото и датата ще бъдат определени допълнително, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от ТАСС.

“Очакваме денуклеаризация на Северна Корея. Междувременно всички санкции и максимален натиск трябва да останат”, се казва в изявление на Сандърс от четвъртък, 8 март.

Изявлението идва на фона на признаците за намаляване на напрежението около севернокорейската ядрена и ракетна програма само няколко месеца след изострянето на ситуацията и взаимните нападки между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

По-рано тази седмица КНДР изрази готовност пред гостуващата южнокорейска делегация да наложи мораториум върху ядрените и ракетните си опити, ако Съединените щати се съгласят на преговори с нея. Тя подчерта, че няма нужда от ядрени оръжия, в случай че има гаранции за своята сигурност.

В това Тръмп видя “възможен напредък”. “Светът наблюдава и чака. Може би измамна надежда, но САЩ са готови да продължат във всяка посока, написа Тръмп в Туитър.

В четвъртък, 8 март, южнокорейска делегация отпътува за Съединените щати, за да запознае администрацията на президента Доналд Тръмп с резултатите от разговорите в Пхенян.

Директорът на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ею-йо, който оглавява делегация във Вашингтон, съобщи пред репортери в Белия дом, че Ким Чен-ун е обещал да се въздържа от нови ядрени и ракетни тестове.

В отговор на заявената среща Корея Ким Чен-ун – Тръмп премиерът на Япония Шиндзо Абе настоя международната общност да продължи да упражнява максимален натиск върху КНДР. Абе изрази надежда, че най-рано следващия месец ще може да посети САЩ, за да обсъди с президента севернокорейската тема и други въпроси.

На среща на 5 и 6 март двете Кроеи обсъдиха поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров и се договориха за среща на високо равнище в края на април.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин е уверен, че предстоящата срещата САЩ и КНДР ще даде началото на освобождаването на Корейския полуостров от ядрени оръжия, се казва в съобщението на КЦТА, цитирано от Reuters. Ким Чен-ун е заявил, че “твърдата му воля е бързо да се подобрят връзките” между двете корейски държави и да се “напише нова история на национално обединение”.